Τρίτη 25 Μαρτίου 2008

Κρητική Επιθεώρηση-Πέμπτη 30 Ιουνίου 2005

ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ Ν.ΝΤΑΚΑΚΗ
«Όπως τ’ όνειρο»

Με ευαισθησία αλλά και ρεαλισμό, η πένα του Ν.Ντακάκη μας καλεί να ταξιδέψουμε στον χώρο και στον χρόνο. «Όπως τ’ όνειρο» ονομάζεται το πρώτο ολοκληρωμένο έργο του συγγραφέα που από μικρός αγαπούσε τη λογοτεχνία και πειραματιζόταν με δικά του γραπτά. Το βιβλίο του κυκλοφορεί σ’ όλα τα βιβλιοπωλεία είναι μια αξιόλογη πρόταση για το διάβασμα σε ένα διάλειμμα και ταξιδεύουμε μέσα από τις σελίδες ενός βιβλίου.
Στον πρόλογο του βιβλίου του Ρεθεμνιώτη συγγραφέα διαβάζουμε στο σημείωμα του κ. Μιχάλη Τρούλη τα εξής: «Το «Όπως τ’ όνειρο» είναι το πρώτο του ολοκληρωμένο βιβλίο, το οποίο αποτελείται από είκοσι μία μικρές και μεγάλες αυτοτελείς αληθινές ιστορίες, ανακατεμένες με μπόλικο μύθο και πλασμένες με βιώματα κι ακούσματα από μιαν εποχή που δεν πρέπει να ξεχαστεί.
Ο χρόνος τους δεν ορίζεται με αυστηρότητα. Προσδιορίζεται μόνον η αφετηρία, στις αρχές της δεκαετίας του ’60 και καλύπτει σχεδόν ολόκληρο τον 20ο αιώνα. Το ίδιο και ο χώρος, ο οποίος εντοπίζεται στο Καμποχώρι, ένα μικρόν οικισμό και φτάνει έως και στ’ απρόσιτα χωριά του τόπου.
Σ’ αυτόν το χώρο και το χρόνο εξελίσσονται όλες οι ιστορίες, δομημένες σ’ έναν μυθιστορηματικό άξονα με αρχή, μέση και τέλος και σχήμα κυκλικό, που οδηγεί από το πουθενά στη ζωή και από τη ζωή στο πουθενά, το οποίο δημιουργεί τη νέα ζωή.
Οι ήρωες κινούνται με άνεση. Δείχνουν την πραγματική ταυτότητά τους. Φτωχοί, οι περισσότεροι, είναι τίμιοι, γνήσιοι, καθαροί, φιλόξενοι άνθρωποι, πρωταγωνιστές της καθημερινότητας. Αγρότες ή βοσκοί ή και τα δυο μαζί, δεν κρύβουν την εξάρτησή τους από τη «μάνα γη», τη βροχή και την πηγή του Βρυσιδιώτη.
Ανάλογη είναι η σχέση τους με το κοντινό Μοναστήρι. Οι ακτήμονες εργάζονται στις περιουσίες του για να επιβιώσουν. Είναι ενταγμένοι στην παραγωγή του ως ζευγάδες ή μυλωνάδες οι άνδρες και ως θερίστρες ή μαζώχτρες οι γυναίκες.
Διαφορετική είναι η εμπειρία τους από τη θάλασσα. Το αποδεικνύει η άριστη περιγραφή μιας εικόνας πραγματικής, του «ρεθυμνιώτικου τσουνάμι», που οδηγεί από το πουθενά στη ζωή και δείχνει την ισότιμη, ισοδύναμη και ισάξια συμμετοχή της θάλασσας σ’ αυτήν.
Στο πλαίσιο αυτό καταγράφονται και περιγράφονται με απόλυτη σαφήνεια σημαντικές στιγμές της καθημερινής ζωής: αγροτικές και ποιμενικές ασχολίες, κοινωνικές εκδηλώσεις, τα νέα σπιτικά, τα μικρά και μεγάλα αρχοντικά, οι αδύνατοι και οι δυνατοί, οι φτωχοί και οι πλούσιοι, η ζωή και ο θάνατος… και σώζονται πολλά ιστορικά και λαογραφικά στοιχεία».


Δεν υπάρχουν σχόλια: